8.8 275 Beoordelingen

Bespaar door te kiezen voor vloerverwarming

Bespaar door te kiezen voor vloerverwarming

Ben jij al bekend met de voordelen van vloerverwarming? Wij wel! In dit artikel vertellen we jou alles over hoe vloerverwarming werkt, hoe jij het beste met jouw vloerverwarming om kan gaan en hoe jij flink kunt besparen op jouw energierekening. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Hoe werkt vloerverwarming?

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat vloerverwarming onder de vloer wordt geplaatst. Het bestaat uit een buizensysteem waar water door stroomt. De meeste huishoudens gebruiken een cv-ketel om het water in deze buizen te verwarmen. Vervolgens wordt dit warme water rondgepompt door een pomp die aangesloten zit op de vloerverwarming. Omdat de pomp ervoor zorgt dat het water blijft circuleren blijft het water op de gewenste temperatuur. Jouw vloer fungeert met vloerverwarming dus eigenlijk als één grote radiator.

Zo ga je efficiënt om met jouw vloerverwarming

Wie goed met zijn apparaten omgaat heeft er het langste plezier van. Ook bij vloerverwarming zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Vloerverwarming is anders dan een radiator. Vaak wordt er nog enthousiast gebruik gemaakt van het veranderen van de temperatuur wanneer men is overgestapt van radiatoren naar vloerverwarming. Dit is zonde. Vloerverwarming doet er namelijk langer over om warm te worden dan de centrale verwarming en moet in het opwarmingsproces veel stoken. Het is dus beter om de temperatuur van jouw vloerverwarming op een constante temperatuur te houden, ook als je eventjes niet thuis bent!
  • Let op de temperatuur. Ook de hoogte van de temperatuur van vloerverwarming is anders dan bij de centrale verwarming. De thermostaat kan namelijk tot wel twee graden lager staan bij vloerverwarming. Dit komt omdat met vloerverwarming de warmte over de gehele ruimte wordt verdeeld.
  • Houdt rekening met goede isolatie. Om optimaal gebruik te kunnen maken van vloerverwarming is goede isolatie zeker aan te raden. Dit geldt eigenlijk voor alle manieren van verwarmen. Goede isolatie houdt namelijk warmte binnen waardoor je een stuk minder hard hoeft te stoken.

Besparen, besparen, besparen

Omdat vloerverwarming vaak nog als luxegoed wordt gezien zou je niet snel denken dat je er ook nog eens mee kan besparen. Maar dat is toch echt het geval. Omdat de temperatuur van het water in vloerverwarming een stuk lager ligt dan het water in radiatoren wordt er zo’n 20% minder energie gebruikt. Dit is zeer gunstig voor de energierekening. Zeker als je jouw huis goed isoleert. Want door minder te hoeven stoken en minder energie te gebruiken kan je een flinke verlaging van je maandelijkse kosten verwachten!

Ook geïnteresseerd in het gebruiken van vloerverwarming? Ons team bij van Slooten helpt je graag. Neem gerust contact met ons op dan vertellen we je alles over de mogelijkheden!