8.8 296 Beoordelingen

Waarom schone lucht belangrijk is

Waarom schone lucht belangrijk is

Tegenwoordig weet iedereen dat gezonde voeding een gezond lichaam is. Maar heb je er wel eens stilgestaan bij het feit dat gezonde lucht cruciaal is voor onze gezondheid? Het is bewezen dat het binnenklimaat kwalitatief slechter is dan buitenklimaat. Het is daarom belangrijk dat je jouw huis voorziet van schone lucht. Wij geven je hier graag meer uitleg en tips over.

Waardoor ontstaat ongezonde lucht?

Ongezonde lucht ontstaat op verschillende manieren. Bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Koken
  • Thuis roken
  • Was hangend laten opdrogen
  • Doordat we ademen neemt de totale vocht en Co2 toe

Aan ongezonde lucht ontkom je vrijwel onmogelijk thuis. Maar er zijn wel paar dingen die je kunt doen om je lucht thuis te zuiveren.

Ventileer je woning

De woningen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat het thuis comfortabel warm is en scheelt het velen een hoge energierekening. Maar dankzij deze isolatie kan de vochtige en vervuilde lucht de woning lastiger verlaten. Laat je woning daarom zo vaak mogelijk ventileren.

Ventilatie voert vuile lucht af naar buiten en brengt gezonde lucht binnen. Dit zal de huiselijke vijanden, zoals huisstofmijten, zilvervisjes en schimmels vernietigen. Zet na het douchen, koken of klussen je ventilatiesysteem op de hoogste stand. Dit kun je ook doen wanneer je met veel mensen in één ruimte bent, dan kun je ook een extra raam op een kiertje zetten.

Want schone lucht voorkomt:

  • Te vochtig binnenklimaat
  • Hoofdpijn klachten
  • Slaapproblemen
  • Huidklachten
  • Longaandoeningen, zoals astma
  • Allergieën

Reinig je ventilatiesysteem

Vrijwel alle nieuwe woningen in Nederland zijn voorzien van mechanische ventilatie die de lucht 24/7 verfrist. De ventilatieroosters moet je daarbij constant open laten staan en de installatie niet uitschakelen. Wel is het belangrijk dat je de roosters van de ventilatiesysteem regelmatig reinigt. Dit kun je gemakkelijk zelf doen met een vochtig doekje. De rest van het systeem laat je over aan de installateur.

Bonus tips

Voor een constante luchtverversing het hele jaar door, kun je de ventilatieroosters bij elk raam open houden of zet een raam op een kiertje. Doe dat laatste in de winterperiode niet langer dan een halfuur, want zo voorkom je onnodig warmteverlies. Lucht je ruimtes regelmatig en meet de zuiverheid met een Co2 meter.

Benieuwd naar onze diensten en hoe we je kunnen helpen met schone lucht in huis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of neem een kijkje op onze website.