8.8 293 Beoordelingen

Welke warmtepomp moet ik nemen?

Welke warmtepomp moet ik nemen?

Je hebt misschien al weleens gehoord van de warmtepomp: een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Maar hoe weet je of een warmtepomp wel past bij jouw huis en situatie. En zo ja, welke dan? Wij helpen je op weg!

Hoe werkt een warmtepomp

Kort gezegd werkt een warmtepomp volgens hetzelfde principe als een koelkast, maar dan precies andersom. De koelkast onttrekt warmte aan de producten die erin staan, waardoor die producten koud worden. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of het grondwater. Deze energie wordt omgezet door middel van condenseren, expanderen, verdampen en comprimeren weer om in de juiste temperatuur voor de woning. De precieze werking van de warmtepomp verschilt per type.

Is een warmtepomp de goede keuze voor jouw woning?

Klinkt goed, zo’n duurzaam alternatief voor je cv-ketel. Zeker als jouw cv-ketel toch bijna aan vervanging toe is, misschien wel het overwegen waard, toch? Maar helaas is niet elke woning geschikt voor een warmtepomp. Zo is het bijvoorbeeld sterk aan te bevelen dat het huis volledig geïsoleerd is. Dit om de warmte in huis vast te houden en een hoog rendement te waarborgen. Als je woning niet goed geïsoleerd is, zal de warmtepomp te hard moeten werken om het huis warm te krijgen. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarom wél goed geschikt voor verwarming op deze manier.

Maar daarnaast zijn er nog meer factoren die meespelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoe je je huis op dit moment verwarmt
  • Of je op dit moment een cv-ketel hebt
  • Hoe oud de cv-ketel is
  • Hoeveel ruimte er naast de huidige cv-ketel is
  • Of er mechanische ventilatie in de woning is en zo ja, waar de box hangt

Op basis van onder andere bovenstaande punten, is elk huis en elke situatie dus verschillend. Daarom geven wij altijd persoonlijk advies voor jouw situatie.

Welke warmtepomp kies je?

Als jouw huis inderdaad geschikt blijkt voor een warmtepomp, heb je keuze uit verschillende soorten.

Hybride 

Een hybride warmtepomp betekent dat de pomp gemiddeld 70% van het jaar de warmte kan leveren voor de verwarming van de woning. Deze wordt ondersteund door een HR-ketel wanneer dat nodig is. Vergelijkbaar met de hybride auto’s: voor een groot deel elektrisch rijdend, maar ondersteund met een verbrandingsmotor wanneer de elektrische motor ‘leeg’ is of wanneer er meer vermogen nodig is.

Deze hybride warmtepompen kunnen in sommige gevallen naast de bestaande ketel geplaatst en hieraan gekoppeld worden. Vooral als je nog een jonge cv-ketel hebt, kan dit een goede oplossing zijn om snel energie te besparen. Maar er zijn ook warmtepompen waarbij deze al gecombineerd zijn. Handig als je weinig ruimte naast de cv-ketel hebt of wanneer je ketel sowieso al aan vervanging toe is.

Luchtgebonden 

Een luchtgebonden warmtepomp gebruikt de buitenlucht om het water van de verwarming te verwarmen. Deze pomp is in feite de grotere broer van de hybride warmtepomp, maar dan zonder de ondersteuning van de cv-ketel. Deze warmtepomp werkt helemaal zonder gas en heeft voldoende vermogen om de hele woning te verwarmen. Zelfs als de temperatuur buiten daalt tot -20°C! Omdat bij de meeste luchtgebonden warmtepompen deze techniek ook kan worden omgekeerd, kan je het systeem vaak ook gebruiken om de woning te koelen in de zomer.

Deze warmtepompen zijn niet alleen heel efficiënt, ze zijn ook relatief eenvoudig te monteren. Bij deze warmtepomp hoeven er namelijk geen diepe gaten in de grond geboord te worden. Er wordt een zogenaamde ‘buiten-unit’ geplaatst, die de warmte uit de buitenlucht haalt. Dit gaat vervolgens via de leidingen naar de warmtepomp die binnen staat. Deze warmtepomp kan je ook goed combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Grondgebonden 

De grondgebonden warmtepompen werken zonder cv-ketel en dus zonder gas. Dit is met het oog op het Klimaatakkoord, waarin besloten is dat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn, dus zeker een toekomstbestendige oplossing. Met de grondgebonden warmtepomp wordt (de naam zegt het al) bodemwater uit de grond gebruikt om het huis te verwarmen.

Voor veel nieuwbouwhuizen zal de grondgebonden warmtepomp een goede keuze kunnen zijn. Voor bestaande woningen is het echter minder aan te bevelen. Dit omdat er ingrijpende graafwerkzaamheden nodig zijn rondom het huis. Vaak moeten ook bestaande radiatoren vervangen worden omdat deze niet geschikt zijn voor lage-temperatuurverwarming.

Ben jij wel benieuwd wat er mogelijk is in jouw huis? We geven je graag persoonlijk advies!