Helaas kunnen wij op dit moment vanwege de drukte geen warmtepompen aanvragen behandelen. Onze excuses voor het ongemak.

8.6 198 Beoordelingen

Mechanische ventilatie voor schone lucht in huis

Mechanische ventilatie voor schone lucht in huis

Een goed geïsoleerd huis is in deze tijd niet meer weg te denken. Het nadeel hiervan is dat het lastig is voor frisse lucht om een huis binnen te komen. En dat terwijl schone lucht nou juist zo belangrijk is in huis. Om vervuilde lucht te verhelpen is mechanische ventilatie ontwikkeld.

Maar wat houdt mechanische ventilatie dan in en hoe werkt het? In dit artikel vertellen wij waarom het belangrijk is om mechanische ventilatie in je huis te hebben.

Wat is mechanische ventilatie en hoe werkt het?

Een mechanisch ventilatie systeem (MV-box) bestaat uit een box, een buizensysteem en ventilatieroosters. Deze MV-box kan naast de cv-ketel geplaatst worden. Het buizensysteem wordt geïnstalleerd door het gehele huis en de ventilatieroosters worden boven ramen en deuren geplaatst.

Maar wat doet deze installatie dan precies? Het systeem ververst de lucht in het huis. In de MV-box zit een motor die door middel van de buizen de lucht in huis naar buiten verplaatst. De ventilatieroosters zorgen ervoor dat binnen de lucht weer wordt bijgevuld met frisse lucht van buiten. Zo circuleert de lucht door het huis heen en verhelpt de box schimmel in de badkamer, de keuken of het toilet.

Voordelen en voorwaarden van een MV-box

Een MV-systeem creëert vele voordelen voor jouw huis. Het grootste voordeel is dat er altijd schone lucht circuleert in jouw huis. Ook wordt er bespaart op de energierekening. Ten opzichte van een oude MV-box met wisselstroomventilator kan een nieuw model gemiddeld €63,- per jaar besparen. Nieuwere modellen hebben namelijk een gelijkstroomventilator, deze verbruikt veel minder energie. Het systeem is dus energiezuinig en kan zo makkelijk terugverdiend worden in ongeveer 5 jaar. Een MV-box is na 15 tot 20 jaar zeker toe aan vervanging. Een waardige investering dus!

Om echt te kunnen profiteren van deze voordelen is het wel belangrijk om een aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo weet je zeker dat je het systeem een succes wordt in jouw huis. Goed onderhoud is hierbij een belangrijke eerste punt. Het ventilatierooster kan je gelukkig makkelijk zelf schoonhouden met een vochtig doekje. Dit is wel regelmatig nodig, omdat het rooster veel stof kan vangen. Daarnaast moet het ventilatiekanaal één keer in de 5 á 6 jaar gereinigd worden door een professional.

Een andere voorwaarde is het niet uit zetten van het systeem. Doe dit alleen wanneer de er bericht van de overheid komt om alle ramen en deuren te sluiten. Verder is het nodig om genoeg ruimte aan de onderkant van de deuren te hebben. Wanneer er geen ruimte onder de deur zit kan de frisse lucht namelijk niet door het hele huis worden verspreid.

Onze MV-boxen

Bij Van Slooten kennen wij twee MV-boxen: de Itho CVE-S en de Orcon MVS-15. Ze verzorgen beide goede luchtafzuiging in de natte kamers van het huis, zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Ook zijn ze allebei energiezuinig, zodat ze zich terugverdienen en het een goede investering is. Natuurlijk heeft elke box zo zijn eigen voordelen en kenmerken. We lichten ze voor je uit.

De Itho CVE-S

Vanaf €350,-

 • Vochtsensor: sneller draaien bij hoge luchtvochtigheid
 • Geschikt ter vervanging van andere merken
 • Energiezuinig, stil, comfortabel en kostenbesparend
 • Uit te breiden met RFT-bediening
 • Draadloze afstandsbediening
 • Meest verkochte ventilatie box van Nederland

De Orcon MVS-15

Vanaf €450,-

 • Slim, stil en het efficiëntste model
 • Standaard ingebouwde vochtsensor
 • Mogelijkheid uit te breiden naar CO2-vraagsturing
 • Kunststof behuizing 100% recyclebaar
 • Radiografische afstandsbediening

Heb je al een MV-box van een ander merk en moet deze vervangen worden? Kies dan voor de Itho CVE-S! Dit model kan uitgebreid worden met RFT-bediening. Met deze bediening kan er geschakeld worden tussen drie verschillende ventilatiestanden en een ‘niet thuis’ knop.

Wil je voor een duurzamere optie gaan? Kies dan voor de Orcon MVS-15! Het model biedt de mogelijkheid om uit te breiden met CO2-vraagsturing. Het systeem houdt dan bij hoeveel CO2 er in de lucht hangt en speelt daarop in.

Wil jij jouw huis ook voorzien van frisse lucht met een MV-systeem?

Goede keuze! We helpen je graag verder met meer informatie en de praktische zaken. Neem vrijblijvend contact met ons op. Dan bespreken we samen de mogelijkheden.