8.8 295 Beoordelingen

Verbeter het energielabel van je huis

Verbeter het energielabel van je huis

In 2015 hebben alle huizen een energielabel gekregen. Dit is bedoeld om inzicht te geven in hoe energiezuinig de woning is. Het is mogelijk om bijna iedere woning om te zetten naar energielabel B. In dit artikel vertellen we je wat je kan doen om het energielabel te verbeteren!

De waarde van een energielabel

Naast dat het energielabel verplicht is, is het ook heel waardevol. Kopers en huurders kunnen in één oogopslag zien of het om een zuinige of minder zuinige woning gaat. Een zuinige woning betekent een lagere energierekening. Het hoogst haalbare label is A+++. Dit zijn vaak nieuwbouwhuizen die gebouwd zijn met de nieuwste technieken en materialen die de energiezuinigheid vergroten.

7 tips voor een beter energielabel

Zuinige ketel

Oude cv-ketels verwarmen misschien nog goed, ze kosten je waarschijnlijk ook aardig wat energie. Ga je een nieuwe ketel aanschaffen? Kies dan voor een HR-ketel (hoogrendementsketel). Het kan je wel tot € 400 euro per jaar besparen! Als je het helemaal energiezuinig wil aanpakken kies je voor een combiketel. De combiketel verwarmt ook water en sommige kunnen ook aangesloten worden op een zonneboiler.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn bijna niet meer weg te denken. Maar toch hebben veel huizen ze nog niet op het dak liggen. Zonnepanelen leveren stroom. Hoeveel energie je opwekt ligt aan een aantal factoren. Bijvoorbeeld de hoek van je dak en de ligging. De btw van zonnepanelen kan je terugvragen aan de belasting. Dit zal je zo’n € 760 opleveren.

Zonneboiler

Waar een zonnepaneel stroom opwekt, zorgt de zonneboiler voor warm water. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer 50% op de gaskosten voor warm water. Een huishouden met 4 personen bespaart ongeveer 180 m3 aan gas. Nog een voordeel; voor zonneboilers kun je subsidie krijgen.

Isolatie

Wil je grote sprongen maken in je energielabel? Dan kun je het beste de boel gaan isoleren. Denk hierbij aan dak, gevel, vloer- en glasisolatie. Een gemiddelde tussenwoning voorzien van vloer- en spouwmuurisolatie kost ongeveer € 2.200 en het kan je jaarlijks € 370 opleveren.

HR++ glas

Heb je nog enkel glas in je huis zitten? Oei, dan verlies jij een hoop warmte en zijn je energiekosten dus automatisch hoger. Wanneer je kiest voor HR++ glas, houd je de warmte binnen en het geluid buiten. Je kan hier jaarlijks € 240 mee besparen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam energiesysteem. Ze halen warmte uit de lucht of uit water. Je kunt een hybride warmtepomp plaatsen in huizen vanaf energielabel C. Wil je een volledig elektrische warmtepomp? Dan heeft je huis energielabel B nodig. Dit heeft te maken met het rendement, wat niet noemenswaardig is als het energielabel lager is dan B of C.

Ventilatiesysteem

Als je je huis goed hebt geïsoleerd, moet er ook goed geventileerd worden. Er is een speciaal systeem waarmee je warmte terugwint. Dit is een WTW-installatie (Warmte Terug Winnen). Dit is een zeer duurzaam systeem en is ook nog eens goed voor je energielabel!

Definitief energielabel aanvragen

Heb je alles gedaan wat voor jou mogelijk is om je huis energiezuiniger te maken? Dan kun je nu je definitieve energielabel aanvragen. Dit doe je via de website van de Rijksoverheid!