8.8 295 Beoordelingen

Vloerverwarming met een warmtepomp

Vloerverwarming met een warmtepomp

Een van de meest comfortabele manieren van verwarmen: vloerverwarming. Dit zorgt namelijk voor zeer gelijkmatige verwarming van de woning. En laat dit nu ook bijzonder geschikt zijn in combinatie met een warmtepomp! Maar hoe werkt het eigenlijk en wat zijn de voordelen? Wij zetten het op een rij.

Hoe werkt vloerverwarming?

Je ziet het steeds vaker, met name in nieuwbouwwoningen: vloerverwarming. En dat is niet voor niets! Door de verdeling over de gehele vloeroppervlakte van de woning, wordt de lucht gelijkmatig opgewarmd. Dat zorgt voor een hele andere soort warmte dan bij de reguliere radiatoren langs de wand. Vloerverwarming werkt met een leidingsstelsel onder de vloer. Dit wordt vaak in de vorm van een spiraal of slakkenhuis gelegd. Zo wordt elk deel van de  vloeroppervlakte goed verwarmd.

De temperatuur wordt vervolgens geregeld met een thermostaat. De kamertemperatuur wordt gemeten en er wordt een signaal doorgegeven aan de warmtepomp wanneer deze moet verwarmen. Bij vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler. Hoeveel warmte de vloer afgeeft is dan afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van de vloer, de basistemperatuur en het gekozen systeem.

Voordelen van vloerverwarming met een warmtepomp

De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp heeft verschillende voordelen. We zetten er een paar voor je op een rij:

1. Ultiem comfort in huis

Wanneer je door het hele huis vloerverwarming toepast, krijg je een zeer gelijkmatige verwarming van de ruimtes. De temperatuur blijft dag en nacht heerlijk comfortabel. Doordat er wordt gewerkt met lage-temperatuurverwarming heb je een constante temperatuur in je woning.

2. Goed voor het milieu

Door het grote stralingsoppervlak, is een lagere temperatuur nodig dan bij de traditionele radiatoren. De ruimte wordt veel gelijkmatiger verdeeld waardoor er weinig warmte verloren gaat. Er is minder energie nodig en het rendement is dus een stuk hoger! Bovendien haalt de installatie warmte uit de buitenlucht, de bodem of uit het grondwater (afhankelijk van het gekozen type).

3. Goed voor je portemonnee

Minder energieverbruik, betekent natuurlijk ook minder kosten! Je zal het gebruik van vloerverwarming dus zeker terugzien op je energierekening. Combineer je dit ook nog met zonnepanelen, dan reduceer je je verwarmingskosten helemaal tot het absolute minimum. Zo verdien je de investeringskosten na verloop van tijd terug.

4. Verwarmt in de winter, koelt in de zomer

Wanneer je vloerverwarming combineert met een warmtepomp, kan je de ruimtes natuurlijk lekker verwarmen in de winter. Maar je kan ze ook koelen in de zomer! Door in plaats van laagtemperatuur verwarmingswater door het systeem te pompen, kan je dit ook naar beneden schroeven naar 18°C. Hiermee kan je de kamertemperatuur tot wel 4°C laten afnemen. Handig als er weer zo’n hittegolf langskomt. Het is dan wel belangrijk dat de verdeler van de vloerverwarming van kunststof is.

5. Met verschillende vloeren mogelijk

De meeste type vloeren zijn goed geschikt voor vloerverwarming. Tegels of plavuizen zijn een goede keuze omdat deze de warmte goed opnemen en langzaam afgeven. Maar ook parket, laminaat of een gietvloer zijn een prima combinatie met vloerverwarming. Welke vloer je ook kiest: vraag altijd advies aan de leverancier!